Nízke úrokové sadzby = inflácia pojedá vaše peniaze

Nízke úrokové sadzby = inflácia pojedá vaše peniaze
Kto má v dnešnej dobe svoje peniaze na bankovom účte, tak musí rátať s tým, že jeho peniaze strácajú dlhodobo na hodnote. Kto momentálne peniaze investuje, má z nich viac. Chcem poradiť

Čo máte momentálne zo sporenia na bankových účtoch

Komu pomáhajú nízke úrokové sadzby

Nízke úrokové sadzby sú priamym dôsledkom finančnej krízy. Aby veľké spoločnosti a štáty aj v ekonomicky neľahkých časoch dokázali ďalej pracovať a produkovať, želajú si nízke úrokové sadzby. V prípade, že je úroveň úrokových sadzieb nízka, môžu si požičiavať lacné peniaze od bánk.

Hlavnými dôvodmi pre vytvorenie prostredia nízkych úrokových sadzieb zo strany Európskej centrálnej banky sú:

  • Lacné peniaze pre banky

Keď si banky môžu požičať lacno peniaze, môžu ich lacnejšie požičať aj svojim klientom.

  • Radšej investovať ako si sporiť

V prípade nízkych úrokových sadzieb, ľudia vo väčšej miere svoje peniaze investujú ako sporia. To pomáha firmám a nakopne ekonomiku.

  • Investícia do pracovných miest

S lacnými pôžičkami môžu firmy oveľa ľahšie investovať. To pomáha ekonomike, pretože úspešné a finančne zdravé spoločnosti zvýšia svoje obraty a zabezpečia pracovné miesta.

  • Lacnejšie štátne dlhy

Stabilné štáty, ako napríklad Nemecko resp. Rakúsko si môžu požičať peniaze za nižšie úrokové sadzby. Tým pádom sa znížia výdaje za úvery, ktoré musia byť zohľadnené v štátnom rozpočte.

Krutá realita

Teoreticky platia úvahy Európskej centrálnej banky, realita ale vyzerá inak.

Veľmi veľa spoločností a ľudí sa momentálne bojí o svoje peniaze. Preto nakupujú a investujú menej. A aj banky majú strach, aby dostali nazad svoje požičané peniaze. Namiesto toho, aby požičiavali firmám peniaze vo forme úverov, tak radšej nakupujú štátne dlhopisy bezpečných štátov Eurozóny alebo zaparkujú svoje aktíva bez rizika, ale za to veľmi nízko zúročené, na účtoch v centrálnych bankách.

Tým, že centrálne banky dokážu požičiavať bankám oveľa lacnejšie, nie sú komerčné banky závislé na peniazoch svojich klientov. Aj preto momentálne ponúkajú banky sporiteľom veľmi nízke zhodnotenie na bankových vkladoch.

Čo to znamená pre vás

Niektorí experti zastávajú mienku, že veľa lacných peňazí čoskoro bude viesť k vyššej inflácií.  Je veľa peňazí v obehu, ponuka tovarov ale nerastie rovnako rýchlo. To by znamenalo, že hodnota peňazí bude klesať.

Pre štáty a ľudí s dlhmi je to dobré, pretože ich dlhy budú kvázi "znehodnotené". Nominálne zostanú dlhy rovnaké, ale môžu byť zaplatené s bezcennými peniazmi. Pre sporiacich to ale znamená, že ich úspory strácajú na hodnote ako ukazuje graf na obrázku vyššie, ktorý zohľadňuje reálnu infláciu na Slovensku.

Je samozrejme múdre si menšiu časť peňazí pre istotu odložiť bokom. Pokiaľ ale úroky zostanú nízke, dáva zmysel pouvažovať nad inými formami sporenia resp. investovania ako na bankových účtoch.

Tagy:

Napíšte mi, čo pre Vás môžem spraviť a ako Vám môžem pomôcť.

Jakub Křivan - expertnafinancie.sk

Jakub Křivan

Director of Sales SK/CZ

C-QUADRAT Kapitalanlage AG

j.krivan@c-quadrat.com    +43 664 601 512 57