Cestujte bez starostí: Čo je cestovné poistenie, čo kryje, aké sú výluky, výhody a nevýhody?

Cestujte bez starostí: Čo je cestovné poistenie, čo kryje, aké sú výluky, výhody a nevýhody?
Či už ide o vašu vysnívanú dovolenku, alebo si “iba” odskočíte do Čiech na svadbu sesternice, možno si kladiete otázku, či sa vám oplatí cestovné poistenie. Cestovné poistenie nie je povinné a preto je na vás, či sa pred cestou poistíte. Chcem poradiť

Cestovanie do zahraničia vám umožňuje spoznávať cudzie krajiny a kultúry, zažiť dobrodružstvo a stretnúť sa s priateľmi. No aj dôkladne naplánovaná dovolenka alebo výlet sa môže veľmi rýchlo pokaziť. Neočakávané okolnosti ako zranenie, choroba, meškanie letu alebo prírodné katastrofy môžu skrátiť vašu cestu a spôsobiť vám nepredvídané náklady.

Poistiť, alebo nepoistiť? Keď pochopíte, čo je cestovné poistenie a na čo sa vzťahuje, budete sa vedieť lepšie rozhodnúť.

Čo je cestovné poistenie?

Cestovné poistenie, alebo poistenie do zahraničia, je forma finančnej ochrany, ak sa na cestách alebo na dovolenke stretnete s určitými problémami. Pokrýva celý rad nepríjemností, od stratenej batožiny až po náklady na lekársku starostlivosť, ak ochoriete alebo máte nehodu.

Tip: Viete, čo by mala obsahovať osobná lekárnička na cesty a dovolenky?

Je dôležité si zapamätať, že cestovné poistenie sa nevzťahuje na žiadnu udalosť alebo okolnosť, o ktorej ste vedeli, alebo sa dalo očakávať, že sa stane, keď ste si poistku kupovali. Je tu na to, aby vás podporilo, keď vám život postaví do cesty niečo neočakávané.

Často sa stáva, že si ľudia zamieňajú cestovné poistenie so zdravotným. Tu je však potrebné rozlišovať podmienky poistenia, krytie aj výluky.

Ďalšou obrovskou výhodou cestovného poistenia sú asistenčné služby, ku ktorým máte prístup, nech ste kdekoľvek. Cestovné poistenie môže byť dokonca podmienkou na to, aby ste získali vstupné vízum do niektorých krajín.

Potrebujete cestovné poistenie?

Pri rozhodovaní o tom, či si kúpiť cestovné poistenie, by ste mali zvážiť, do akej miery ste ochotní riskovať. Ak cestuje do zahraničia “na otočku”, možno to zvládnete bez cestovného poistenia, ale aj tak podstupujete riziko. Ak sa v zahraničí zdržíte niekoľko dní, týždňov či mesiacov, je tu väčšie riziko neočakávaných udalostí, ktoré vám pobyt môžu pekne znepríjemniť.

Tu je niekoľko faktorov, ktoré vám pomôžu správne sa rozhodnúť:

  • Rozsah zdravotnej starostlivosti v cieľovej destinácii: Overte si, či vaša zdravotná poisťovňa pokrýva náklady na zdravotnú starostlivosť v zahraničí a v akom rozsahu. Ak cestujete do krajiny s drahými zdravotníckymi službami (napr. USA), cestovné poistenie je veľmi dôležité.
  • Dĺžka a typ cesty: Na krátkodobé výlety možno nepotrebujete komplexné poistenie, ale na dlhšie cesty alebo dobrodružné aktivity by ste mali zvážiť širšie pokrytie. Ak plánujete rizikové aktivity (napr. lyžovanie, potápanie), zistite, či nepotrebujete pripoistenie.
  • Zdravotný stav: Ak máte chronické ochorenie alebo iné zdravotné problémy, cestovné poistenie, ktoré pokrýva náklady na liečbu, môže byť nevyhnutné.
  • Strata alebo krádež batožiny a cenností: Zvážte poistenie batožiny, najmä ak prevážate cenné predmety alebo elektroniku.
  • Storno poplatky a prerušenie cesty: Poistenie, ktoré kryje storno poplatky, môže byť užitočné, ak sa vaša cesta z nejakého dôvodu zruší (napr. zdravotné dôvody a pod).
  • Cestovné obmedzenia a politická nestabilita: Ak cestujete do oblasti s nestabilnou politickou situáciou alebo zvýšeným rizikom prírodných katastrof, určite sa pripoistite.
  • Cestovné poistenie ku kreditnej karte: Niektoré kreditné karty sa viažu s cestovným poistením. Skontrolujte, či už nie ste poistení cez kreditnú kartu a čo všetko dojednané poistenie kryje.

Napriek tomu, že cestovné poistenie predstavuje dodatočný náklad, môže vám ušetriť značné finančné prostriedky a stres v prípade neočakávaných udalostí. Pri rozhodovaní je dôležité zvážiť vyššie uvedené faktory a vybrať si poistenie, ktoré najlepšie vyhovuje vašim potrebám a cestovným plánom.

Čo kryje cestovné poistenie?

Základný balík cestovného poistenia zvyčajne zahŕňa poistenie liečebných nákladov a asistenčné služby. Poistenie liečebných nákladov vám poskytuje krytie nákladov súvisiacich s lekárskym ošetrením, vrátane vyšetrení, liečby, hospitalizácie a ďalších potrebných úkonov v prípade choroby alebo zranenia.

Tip: Na ceste sa môže stať naozaj čokoľvek. Preto buďte pripravení s kompletnou povinnou výbavou do auta.

Poistenie liečebných nákladov

Pod pojmom liečebné náklady sa rozumejú náklady na ambulantné vyšetrenie, ktoré si vyžiada nečakané a nepredvídané ochorenie, akútna bolesť zubov alebo úraz. Ak vás ochorenie či úraz dostane do nemocnice, cestovné poistenie kryje aj náklady na ošetrenie v nemocnici alebo v inom zdravotníckom zariadení, na hospitalizáciu, lieky a potrebné zdravotnícke pomôcky, ako aj náklady na neodkladnú operáciu či chirurgický zákrok.

V prípade, ak je hospitalizované dieťa vo veku do 6 rokov, poisťovateľ zvyčajne uhradí jednej spolucestujúcej blízkej osobe náklady na ubytovanie v zdravotníckom zariadení, v ktorom je poistené dieťa hospitalizované, maximálne však do dňa ukončenia hospitalizácie poisteného dieťaťa.

S lekárskymi službami sú spojené aj náklady na prepravu do nemocnice v sanitke a na dopravu do domovskej krajiny v prípade núdze. Medzi ďalšie poistené služby patrí aj prevoz telesných pozostatkov zosnulého do domovskej krajiny.

Čo teda zvyčajne zahŕňa poistenie liečebných nákladov:

  • ambulantná zdravotná starostlivosť, vrátane predpísaných liekov;
  • hospitalizácia;
  • preprava do zdravotníckeho zariadenia, vrátane cesty späť;
  • operácia a iný chirurgický zákrok;
  • akútne zubné ošetrenie;
  • ubytovanie sprevádzajúcej osoby pri hospitalizácii, vrátane jej prepravy
  • prevoz poisteného do vlasti (repatriácia)
  • prevoz telesných pozostatkov poisteného do vlasti (repatriácia)
  • náklady na záchrannú činnosť vynaložené v súvislosti s úrazom, náhlym ochorením alebo smrťou.

Výluky z poistenia liečebných nákladov

Vo všeobecnosti platí, že poisťovne majú špecifické podmienky, ktoré určujú, čo je a čo nie je kryté poistením liečebných nákladov. Medzi výluky patrí napríklad:

  • Ošetrenie v súkromných a iných zariadeniach: Toto sa týka rôznych úkonov, ktoré neboli poskytnuté zdravotníckym zariadením, zdravotníckym pracovníkom alebo lekárom.
  • Úkony, ktoré sa nevzťahujú na neočakávané ochorenie: Napríklad preventívne prehliadky, očkovanie, kontrolné vyšetrenia a lekárske úkony, ktoré nie sú potrebné na zistenie diagnózy a pod.
  • Náhla bolesť zubov: Niektoré poisťovne môžu obmedziť počet zubov, ktoré sú kryté poistením, a môžu vyžadovať, aby ste mali preventívnu prehliadku v predchádzajúcom roku, aby ste mali nárok na úhradu.
  • Pokračujúce ošetrenie existujúceho stavu: Ak je ošetrenie považované za pokračovanie liečby predvídateľného stavu, ktorý existoval pred uzatvorením poistenia, poisťovňa nemusí návštevu lekára preplatiť.
  • Alternatívne typy liečby: Základné poistenie liečebných nákladov nezahŕňa ani náklady na chiropraktickú liečbu, liečbu akupunktúrou, akupresúrou, homeopatiou alebo iný typ alternatívnej liečby, tiež rehabilitáciu, fyzioterapiu, masáže, kúpeľnú liečbu, ozdravovacie pobyty, pobyty v sanatóriách a liečebniach.
  • Škody v súvislosti s terorizmom alebo vojnou: Mnohé poisťovne vylučujú z poistenia škody spôsobené teroristickými činmi alebo vojnovými udalosťami.

TIP: Ak trpíte chronickým ochorením, to ešte neznamená, že cestovné poistenie nie je pre vás. Stačí sa informovať priamo v poisťovni. Viete, ako môžu cestovať pacienti s dialýzou?

Asistenčné služby k cestovnému poisteniu

Asistenčné služby pri cestovnom poistení sú služby, ktoré poskytuje poisťovňa alebo špecializovaná asistenčná spoločnosť poistencom počas ich cestovania. Ich cieľom je zabezpečiť pomoc a podporu v prípade núdze alebo nepredvídaných udalostí, ktoré môžu nastať počas cesty. Zvyčajne ich máte k dispozícii 24 hodín, navyše v slovenskom jazyku.

Tieto služby vám môžu pomôcť s rôznymi situáciami, ako sú:

  • Zabezpečenie ošetrenia lekárom: Ak potrebujete lekárske ošetrenie, asistenčné služby zabezpečia, aby ste sa dostali k lekárovi čo najskôr.
  • Zaistenie zaslania nevyhnutných liekov: Ak potrebujete lieky, ktoré nemáte so sebou, služby vám pomôžu zabezpečiť ich dodanie.
  • Poradenstvo ohľadom zdravotníckeho zariadenia a potrebných vyšetrení: Poskytnú vám informácie o najbližších zdravotníckych zariadeniach a potrebných lekárskych vyšetreniach.
  • Priebežné informovanie príbuzných a rodiny o zdravotnom stave pacienta: Budú informovať vašu rodinu a príbuzných o vašom zdravotnom stave a aktuálnej situácii.
  • Poradenstvo a právna pomoc: Poskytnutie právneho poradenstva a pomoci v prípade právnych problémov v zahraničí.
  • Sprostredkovanie finančnej pomoci: V prípade potreby môžu pomôcť sprostredkovať finančnú pomoc.
  • Poskytnutie služieb tlmočníka: Ak nehovoríte miestnym jazykom, zabezpečia tlmočníka, ktorý vám pomôže s komunikáciou.
  • Asistencia pri strate alebo krádeži dokladov, peňazí alebo batožiny: Pomoc pri nahlásení straty alebo krádeže a pri zabezpečení náhradných dokladov.
  • Oneskorené dodanie batožiny leteckým dopravcom: Náhrada za nákup nevyhnutných odevov a toaletných potrieb.
  • Technická asistencia: Asistenčná pomoc v prípade značnej škody na majetku v mieste bydliska počas vašej cesty.
  • Asistencia pri predčasnom návrate.

V zásade by mal byť rozsah asistenčných služieb u všetkých poisťovní rovnaký. Nakoľko však poisťovne môžu spolupracovať s rôznymi asistenčnými spoločnosťami, určite si rozsah týchto služieb pred odchodom do zahraničia overte.

Pripoistenia k cestovnému poisteniu

Pripoistenia k cestovnému poisteniu sú doplnkové služby, ktoré si viete zakúpiť spolu so základnou cestovnou poistkou a rozšíriť tak svoju ochranu počas cesty. Dokážu vám pomôcť s rôznymi nečakanými udalosťami, ktoré sa môžu týkať vášho odletu, cesty autom, pobytu v zahraničí, športových aktivít a pod.

Úrazové pripoistenie

Úrazové pripoistenie je akési rozšírenie poistenia liečebných nákladov. Predmetom poistenia je poskytnutie poistného plnenia v prípade poistnej udalosti, ktorá sa týka úrazu.

Rozsah poistného plnenia úrazového pripoistenia je:

  • Trvalé následky úrazu - poistné plnenie bude vyplatené poistenému.
  • Smrť poisteného v dôsledku úrazu - poistné plnenie v smrti poisteného bude vyplatené oprávnenej osobe.

Úrazové pripoistenie môže byť súčasťou základného balíka cestovného poistenia, alebo si ho môžete dokúpiť ako pripoistenie.

Tu je potrebné si uvedomiť, že takéto pripoistenie k cestovnému poisteniu nenahrádza životné poistenie. To potvrdzuje aj výška poistného plnenia, ktorá sa pri trvalých následkoch z dôvodu úrazu pohybuje v rozmedzí od 10 000 - 45 000 € a v prípade smrti od 5 000 - 20 000 €.

Výluky z úrazového pripoistenia k cestovnému poisteniu

Aj úrazové pripoistenie má svoje obmedzenia. Nie všetko, čo spôsobí úraz s trvalými následkami, prípadne smrťou, je kryté. Úrazové poistenie nekryje napríklad úrazy, ktoré existovali už pred uzatvorením poistenia.

Z ďalších častých výluk spomenieme napríklad úraz z dôvodu:

  • infarktu myokardu, mozgovej mŕtvice, degeneratívneho ochorenia, duševnej choroby alebo poruchy, epileptického alebo iného záchvatu kŕčom;
  • zhoršenia existujúcej choroby;
  • dlhodobého preťaženia, patologických zlomenín;
  • samovraždy alebo úmyselného sebapoškodenia;
  • infekčnej choroby, ktorá vznikla následkom úrazu; vznikom alebo zhoršením kýl; nádorov a pod.;
  • diagnostických, liečebných a preventívnych zákrokov, ktoré neboli vykonané za účelom liečenia následkov úrazu;
  • manipulácie so zbraňami alebo pyrotechnikou;
  • požitia alkoholu, drog, liekov alebo iných omamných alebo psychotropných látok;
  • aktívnej účasti na občianskych nepokojoch, terorizme, v cudzineckých légiách a podobne.

Pripoistenie športových aktivít

Pripoistenie športových aktivít je skvelým spôsobom, ako si zabezpečiť nadštandardné krytie v prípade úrazu alebo škody pri vykonávaní športových aktivít. Na toto pripoistenie by ste mali myslieť, ak máte v pláne vysokohorskú turistiku, lyžovanie alebo sa chystáte potápať.

Tip: Viete ako na poistenie potápania?

Medzi športy, ktoré môže toto pripoistenie kryť, patria športy, ktoré bežné poisťovne často nezahrňujú do svojich základných poistných balíkov. Avšak, presný zoznam týchto športov sa môže líšiť v závislosti od konkrétnej poisťovne.

Pripoistenie sa vzťahuje na športové aktivity ako:

  • lyžovanie a snowboarding po vyznačených trasách;
  • beh na lyžiach po vyznačených trasách;
  • jazda na skiboboch na vyznačených trasách;
  • rekreačné potápanie;
  • korčuľovanie na ľade, sánkovanie;
  • jazdecké športy;
  • rybárčenie z člna;
  • pobrežný jachting (landjachting), plachtenie (mimo pobrežného);
  • fitness bodybuilding;
  • turistika vykonávaná po vyznačených cestách, pokiaľ sú na tejto ceste umiestené umelé istiace prostriedky (napr. laná, reťaze, stupačky, rebríky), ak tieto športy nie sú vykonávané v rámci prípravy na súťaž alebo účasti na súťaži (na amatérskej aj profesionálnej úrovni).

Výluky z pripoistenia športových aktivít

Na druhej strane, existujú aj určité riziká, ktoré môžu byť vylúčené z krytia pripoistenia športových aktivít. Každá poisťovňa má svoje vlastné kritériá a určuje skupiny športových aktivít, ktoré nepokrýva, ako aj konkrétne výluky.

Preto je vždy dôležité skontrolovať podmienky konkrétnej poisťovne a overiť si, či daný druh športu, ktorý chcete vykonávať, je zahrnutý v poistnom balíku a nie je uvedený vo výlukách. Týmto spôsobom si môžete byť istí, že máte adekvátne krytie na vaše športové aktivity počas dovolenky.

Za rizikové športy sa považujú akékoľvek športy, ak sú vykonávané v rámci prípravy na súťaž alebo v rámci súťaže (profesionálne aj amatérske) a nasledovné športy:

  • individuálne a kolektívne zimné športy;
  • atletické disciplíny;
  • pozemné a vodné kolektívne športy, ktoré sa prevádzkujú s použitím športového náradia;
  • cyklistické športy (s výnimkou rekreačnej cyklistiky a cykloturistiky vykonávanej po vyznačených trasách);
  • rizikové jazdecké športy;
  • poľovníctvo, rybolov a strelecké športy;
  • bojové a silové športy a športy zamerané na formovanie postavy;
  • letecké športy a disciplíny vrátane akýchkoľvek zoskokov a parašutizmu;
  • turistika, športy a disciplíny, pri ktorých sa používa akákoľvek súčasť horolezeckej výbavy;
  • akýkoľvek typ potápania (s výnimkou rekreačného šnorchlovania);
  • výpravy alebo expedície do miest s extrémnymi klimatickými alebo prírodnými podmienkami alebo rozsiahlych neobývaných oblastí (púšť, otvorené more, polárne oblasti a pod.);
  • športy s použitím akrobatických prvkov vrátane skokov na trampolíne a kaskadérstvo;
  • vodné, pozemné a vzdušné športy s použitím akéhokoľvek typu surfovacej, pádlovacej dosky, vodných lyží, skateboardu alebo ak je pri nich vyžadované ťahanie motorovým plavidlom alebo je pri nich pohyb dosahovaný využitím sily vetra a vodné športy na divokej vode;
  • speleológia;
  • hasičský šport (vrátane cvičenia záchranných zborov).

Ak vás predsa len čaká dovolenka, ktorá bude nabitá rôznymi, aj rizikovejšími športovými aktivitami, nezúfajte. Niektoré poisťovne ponúkajú pripoistenie aj takýchto športov za určitú prirážku (napr. poisťovňa AXA).

Pripoistenie rizikovej práce

Toto pripoistenie sa vám oplatí, ak vykonávate rizikovú prácu v zahraničí. Môže ísť o jednorazovú pracovnú cestu alebo o opakované vykonávanie práce v náročných podmienkach mimo domovskej krajiny.

Riziková, resp. manuálna práca je definovaná ako cieľavedomá a manuálne vykonávaná činnosť za účelom dosiahnutia určitého pracovného výsledku, ktorá vyžaduje fyzické zaťaženie a vynaloženie fyzickej námahy.

Za takúto prácu sa považuje napríklad:

  • dozor na stavbe,
  • práce v čistiarni,
  • práce v tlačiarenskej výrobe,
  • práce v poľnohospodárstve, lesníctve a železničnej prevádzke,
  • vykládka a nakládka lodí, kamiónov alebo iných dopravných prostriedkov,
  • obsluha, oprava alebo inštalácia strojov (okrem výpočtovej techniky),
  • elektroinštalatérske práce,
  • opracovanie alebo spracovanie dreva, kovov, železa, skla, plastov, kameňa alebo koží
  • rybárstvo na lodi a pod.

Z poistenia môžu byť vylúčené profesie ako:

  • tunelár,
  • baník,
  • speleológ,
  • záchranár,
  • pyrotechnik,
  • lovec,
  • ozbrojené zložky, jednotky ozbrojených síl, policajt,
  • záchranné a havarijné práce alebo práce v hlbinných doloch,
  • práce s vysokým rizikom akútnych otráv,
  • práce s vysokým rizikom popálenín,
  • práce pod vodou,
  • činnosť artistov, kaskadérov, krotiteľov zvierat, továrenských jazdcov alebo pilotov,
  • vodič kamiónovej dopravy,
  • vodič autobusovej dopravy.

Niektoré poisťovne sú však prístupne poisteniu aj niektorých z vyššie spomenutých rizikových prác, preto odporúčame kontaktovať konkrétnu poisťovňu.

Pripoistenie zodpovednosti za škody

Poistenie zodpovednosti za škodu je druh poistenia, ktorý kryje finančné náklady spojené s náhradou škody, ktorú neúmyselne spôsobíte niekomu inému, pritom môže ísť o škodu na zdraví, majetku alebo o iný typ škody.

Tu je niekoľko príkladov, kde by takéto poistenie mohlo byť neoceniteľné:

  • Poškodenie majetku v apartmáne alebo hoteli: Ak napríklad poškodíte nábytok alebo vybavenie v ubytovacom zariadení, poistenie pokryje náklady na opravu alebo náhradu.
  • Poškodenie auta: Ak vám spadne niečo ťažké z balkóna na auto zaparkované pod ním, poistenie preplatí škodu na tomto aute.
  • Zranenie inej osoby: Ak pri hre vaše dieťa nechtiac niekomu ublíži, napríklad na tobogane, poistenie pokryje náklady na liečbu a prípadné odškodnenie.
  • Lyžiarsky úraz: Ak pri lyžovaní zrazíte inú osobu a táto osoba bude potrebovať lekársku starostlivosť, poistenie pokryje náklady na liečbu a možnú kompenzáciu.

Výhodou tohto pripoistenia je to, že keď dôjde k poistnej udalosti, poisťovňa sama prešetrí nárok poškodeného. Ak uzná, že nárok je opodstatnený, poškodenému škodu uhradí. Vy sami nemusíte dokazovať, že ste škodu nespôsobili, čo vás zároveň chráni pred neopodstatnenými obvineniami.

Výluky z pripoistenia zodpovednosti za škody

Pri poistení zodpovednosti za škody existujú určité výluky, ktoré poisťovňa nepokryje. Tieto výluky sa môžu líšiť podľa konkrétnej poisťovne a typu poistenia, ale niektoré bežné výluky zahŕňajú:

  • Úmyselné konanie: Škody spôsobené úmyselným alebo vedomým konaním poistenca nie sú kryté. To zahŕňa aj škody spôsobené pod vplyvom alkoholu alebo drog.
  • Profesijná zodpovednosť: Škody spôsobené pri výkone povolania alebo podnikateľskej činnosti nie sú zvyčajne kryté bežným poistením zodpovednosti za škodu. Na tieto účely existuje špeciálne poistenie profesijnej zodpovednosti.
  • Škody na vypožičanom alebo prenajatom majetku: Poistenie sa často nevzťahuje na škody spôsobené na majetku, ktorý máte prenajatý alebo vypožičaný, pokiaľ to nie je špecificky uvedené v zmluve.
  • Škody na vlastnom majetku: Škody spôsobené na vlastnom majetku poistenca alebo jeho rodinných príslušníkov, ktorí žijú v jednej domácnosti, nie sú kryté.
  • Škody spôsobené prírodnými katastrofami: Niektoré poistenia sa nevzťahujú na škody spôsobené prírodnými katastrofami, ako sú povodne, zemetrasenia alebo iné podobné udalosti.
  • Škody spôsobené zvieratami: Ak máte domáce zvieratá, škody spôsobené nimi môžu byť vylúčené, pokiaľ nemáte špeciálne pripoistenie pre takéto prípady.
  • Škody na motorových vozidlách: Bežné poistenie zodpovednosti nezahŕňa škody spôsobené prevádzkou motorových vozidiel, ktoré sú kryté povinným zmluvným poistením motorových vozidiel.
  • Pokiaľ nebol dodržaný zákon: Škody spôsobené činnosťou, ktorá porušuje zákon alebo predpisy, zvyčajne nie sú kryté.

Je dôležité dôkladne si preštudovať poistné podmienky a výluky uvedené v poistnej zmluve, aby ste presne vedeli, čo je kryté a čo nie.

Pripoistenie batožiny

Obľúbenou súčasťou cestovného poistenia je pripoistenie batožiny. Ak cestujete často, viete, že stať sa môže čokoľvek. Vaša podaná a kabínová batožina sa môže poškodiť, môže meškať, niekto vám ju ukradne, alebo sa záhadne stratí.

Váš majetok je chránený do určitého limitu, ktorý sa líši v závislosti od konkrétneho balíka služieb, ktorý si vyberiete. Ak veziete niečo cennejšie (napr. notebook), je vhodné si túto vec zvlášť pripoistiť.

Výluky z pripoistenia batožiny

Keď sa balíte na služobnú cestu alebo na dovolenku, pravdepodobne máte potrebné veci rozdelené do niekoľkých kôpok, a aby ste na nič nezabudli, pomáhate si kontrolným zoznamom. Pri balení by ste ale nemali zabúdať tiež na to, že nie všetky veci budú kryté pripoistením batožiny.

Aj tu platia niektoré výluky. Poistenie batožiny sa zvyčajne nevzťahuje na:

  • predmety umeleckej a historickej hodnoty,
  • motorové vozidlá, lode a lietadlá vrátane výbavy a príslušenstva,
  • peniaze, šeky, vkladné knižky, cenné papiere, ceniny, známky, kľúče, telefónne karty, platobné, čipové a magnetické karty, cestovné lístky, členské (klubové) karty,
  • vodičský preukaz, preukaz zdravotného poistenia, Európsky zdravotný preukaz, osobné listiny (lekárske potvrdenia, potvrdenie o spôsobilosti na výkon povolania a pod.),
  • potraviny vrátane výživových doplnkov a vitamínových prípravkov, lieky, tabakové výrobky, nápoje a alkohol,
  • klenoty, hodinky, výrobky z drahých kovov a kameňov, perly,
  • tovar určený na ďalší predaj alebo obchodné vzorky.

Zároveň platia určité pravidlá zabezpečenia vášho majetku. Ich porušenie môže viesť k zamietnutiu poistného plnenia zo strany poisťovateľa.

V prvom rade sa posudzuje, či v prípade odcudzenia, poškodenia či zničenia batožiny alebo jej časti krádežou, vlámaním alebo lúpežným prepadnutím vinník musel prekonať nejakú prekážku. Napríklad vylomiť zámku na dverách izby v ubytovacom zariadení, násilne sa dostať do uzamknutého batožinového priestoru v aute a pod. To sa však nevzťahuje na stan či príves, a to ani v prípade, že boli uzamknuté.

Poistenie batožiny zvyčajne nekryje škodu spôsobenú krádežou vecí, ktoré boli ponechané bez dohľadu alebo vecí, ktoré vám zmizli z vrecka alebo kabelky. Ak bola poistená vec uskladnená v poškodenej alebo zničenej batožine (chyba materiálu, opotrebovanie, nevhodné balenie), nevzniká vám právo na poistné plnenie.

Poistenie domáceho miláčika

Je pes či mačka plnohodnotným členom vašej rodiny a vy si neviete predstaviť, že by ste išli na dovolenku bez neho? Nehádžte hneď flintu do žita! Dnes už mnohé poisťovne ponúkajú špeciálne pripoistenie k cestovnému poisteniu, a to poistenie domáceho miláčika.

Poistenie domáceho miláčika zvyčajne kryje:

  • liečebné náklady v zahraničí spojené s náhlym ochorením alebo úrazom zvieratka;
  • zodpovednosť za škodu, ktorú váš miláčik spôsobí inej osobe na zdraví a majetku.

Nezabúdajte, že domáci miláčik musí mať pred vycestovaním do zahraničia platný medzinárodný očkovací preukaz (Pet Pass).

Zaujímavosť: Medzinárodný očkovací preukaz nie je jediná vec, na ktorú by ste pred dovolenkou s domácim miláčikom mali pamätať. Pozrite sa, na čo si dať pozor, ak beriete na dovolenku svojho psíka.

Poistenie storna zájazdu, leteniek a ubytovania

Poistenie storna sa môže javiť ako zbytočné, no určite ho oceníte v prípade nečakaných udalostí, ktoré by mohli narušiť vaše plány. Táto forma poistenia kryje náklady spojené so zrušením dovolenky, cesty či ubytovania, a vzťahuje sa na storno letenky, zájazdu, ubytovania alebo iných rezervácií.

Je dôležité vedieť, že poisťovňa preplatí finančnú škodu len v prípade, ak k zrušeniu cesty došlo v dôsledku vážneho ochorenia, úrazu alebo úmrtia cestujúceho alebo jeho blízkej osoby. Niektoré poisťovne môžu zahrnúť aj ďalšie udalosti, ako je strata cestovných dokladov, predvolanie na súd, rozvod alebo tehotenstvo.

Taktiež si treba uvedomiť, že poistenie storna môže byť uplatnené aj v prípade predčasného návratu z cesty z uvedených dôvodov, a poisťovňa môže preplatiť nespotrebovanú časť nákladov na cestu.

Poistenie auta na dovolenku

Ak vlastníte vozidlo, viete, že ste zo zákona povinní mať uzatvorené povinné zmluvné poistenie (PZP). Toto poistenie sa však vzťahuje na škody na majetku a zdraví, ktoré svojím autom spôsobíte tretím osobám.

Samozrejme, je tu ešte havarijné poistenie, ktoré je pri ceste do zahraničia veľmi nápomocné. Čo však v prípade, ak takéto poistenie nemáte? Uzatvorte si pripoistenie k cestovnému poisteniu, ktoré vám dokáže pomôcť v každej situácii na ceste.

V rámci tohto pripoistenia vám poisťovne môžu poskytnúť:

  • opravenie poruchy na mieste až do niekoľkých stoviek eur,
  • odtiahnutie vozidla do autorizovaného servisu v akejkoľvek vzdialenosti,
  • náhradné vozidlo alebo náhradnú dopravu do miesta, kam cestujete (príp. domov) v rozsahu niekoľkých tisícov km,
  • náhradné ubytovanie pre celú posádku (max. 5 ľudí) na niekoľko dní,
  • pomoc pri strate kľúčov, defekte, vybitej batérii či nedostatku paliva,
  • zošrotovanie alebo repatriácia vozidla do miesta trvalého bydliska na území Slovenska.

Poistenie do hôr – cestovné poistenie na Slovensku

Špeciálnym poistením v rámci cestovania je poistenie do hôr. Tento produkt je postavený tak, aby vám prinášal určité výhody pri výletoch a dovolenkách u nás na Slovensku, ak vás vaše kroky zavedú do hôr.

A to konkrétne do niektorej z horských oblastí Slovenska, v ktorých pôsobí Horská záchranná služba - Belianske Tatry, Bukovské vrchy, Javorníky, Kremnické vrchy, Kysucká vrchovina, Kysucké Beskydy, Malá Fatra, Moravsko-sliezske Beskydy, Nízke Tatry, Pieniny, Slovenský raj, Stredné Beskydy, Veľká Fatra, Vysoké Tatry a Západné Tatry.

Ak sa vám stane úraz alebo nehoda v oblasti nespadajúcej medzi vyššie popísané, napriek tomu, že ide o hory, voláte si rýchlu záchrannú pomoc, teda 112 a výjazd samozrejme hradí zdravotná poisťovňa.

Prečo potrebujete poistenie do hôr, keď ste zdravotne poistení?

Zákon č. 544/2002 hovorí: "osoba, ktorá sa nachádza v horskej oblasti, je povinná uhradiť horskej službe náklady spojené s výkonom záchrannej činnosti alebo s pátraním, ktoré sa jej týkajú; to neplatí, ak osoba nie je plnoletá, nemá spôsobilosť na právne úkony alebo ide o náklady po osobe, ktorá zomrela pred záchrannou činnosťou alebo počas nej."

Keď si to povieme ľudskou rečou, znamená to, že ak sa v horách zraníte alebo stratíte, prípadný technický zásah horskej záchrannej služby budete musieť zaplatiť z vlastného vrecka. Tieto výkony totiž zo systému verejného zdravotného poistenia nie sú hradené.

Čo je technický zásah? Je to všetko to, čo nehradí zdravotná poisťovňa:

  • náklady spojené s výkonom záchrannej činnosti alebo s pátraním,
  • náklady na vyhľadávanie a vyslobodzovanie osôb v tiesni,
  • náklady na poskytovanie prvej pomoci osobe v tiesni, s vylúčením nákladov, ktoré je zo zákona povinná hradiť zdravotná poisťovňa (t. j. výkon lekára, lieky),
  • náklady na prepravu k najbližšiemu dopravnému prostriedku zdravotníckeho zariadenia, prípadne náklady na prepravu priamo do zdravotníckeho zariadenia,
  • prevoz telesných pozostatkov.

Pritom nezáleží na tom, či ste sa ako turista riadili alebo neriadili bezpečnostnými pokynmi Horskej záchrannej služby. Ak sa stane niečo, čo si vyžaduje technický zásah Horskej záchrannej služby, náklady hradiť jednoducho musíte. A práve v tejto nešťastnej chvíli vám vie pomôcť poistenie do hôr.

Je na mieste spomenúť, že všetky úkony týkajúce sa zdravotnej starostlivosti ako takej aj naďalej hradia zdravotné poisťovne (ošetrenie, výkon lekára, lieky a pod). Zdravotné poisťovne hradia aj transport vrtuľníkom leteckej záchrannej služby. Leteckí záchranári totiž majú uzatvorené zmluvy so všetkými zdravotnými poisťovňami na Slovensku.

Ak však leteckí záchranári pomáhajú pri pátraní po osobách alebo vyprosťovaní osôb v horskej oblasti, teda ich činnosť nesúvisí s priamym transportom zranenej osoby do zdravotníckeho zariadenia, môžu vám za takéto výkony vystaviť “mastný” účet.

Tip: Vedeli ste, že členstvom v turistickom klube Hikemates môžete získať celoročné poistenie na hory?

Ako je to s poistením turistiky a ďalších aktivít, ktoré budete vykonávať v horách počas zahraničnej dovolenky?

Toto poistenie je zvyčajne zahrnuté do základného poistenia liečebných nákladov v rámci cestovného poistenia, úrazového poistenia, prípadne do pripoistenia športových aktivít. Niektoré poisťovne ho ponúkajú ako špeciálne pripoistenie k cestovnému poisteniu. V každom prípade, ak plánujete preskúmať a vyskúšať horský terén v zahraničí, informujte sa vo vybranej poisťovni na konkrétne podmienky a výluky.

Krátkodobé alebo dlhodobé cestovné poistenie

Pri kúpe cestovného poistenia sa musíte rozhodnúť, či si vystačíte s krátkodobým poistením, alebo je pre vás výhodnejšie dlhodobé poistenie. Tu neplatí, že celoročné cestovné poistenie je len pre vášnivých cestovateľov, ktorí väčšiu časť roka brázdia po svete, a naopak, krátkodobé cestovné poistenie len pre dovolenkárov, ktorí chodia len raz za rok k moru.

Krátkodobé cestovné poistenie

Krátkodobé cestovné poistenie je pre vás skvelou voľbou, ak cestujete len raz za čas alebo na krátku dobu. Výhodou je, že si môžete vybrať, čo chcete mať kryté, ako napríklad liečebné náklady, úrazové poistenie, stratu batožiny alebo storno cesty, a môžete si zvoliť aj poistnú sumu a dobu krytia.

Môžete ho uzatvoriť už na jediný deň. Jednoducho zadáte presný dátum a obdobie, počas ktorého budete cestovať. Krátkodobé cestovné poistenie sa však dá uzatvoriť maximálne na 1 rok.

Dlhodobé cestovné poistenie

Dlhodobé cestovné poistenie sa vám oplatí, ak cestujete pravidelne a často, niekoľkokrát do roka. Alebo ak sa v zahraničí zdržiavate dlhšie. Môžete ho uzatvoriť na minimálne 1 rok a viac. Krytí budete počas opakovaných ciest do zahraničia, ktoré zrealizujete počas platnosti poistenia a za dodržania podmienok o maximálnej dĺžke jednej cesty.

Celoročné poistenie do zahraničia automaticky neznamená, že vás kryje v prípade, ak ostanete v zahraničí po celý rok. Hoci existujú výnimky, často sa podľa podmienok zmluvy musíte po určitom čase vrátiť na Slovensko a následne môžete opäť vycestovať. Ak podmienky nedodržíte, vaše cestovné poistenie nebude platné.

Častokrát býva výhodnejšie ako krátkodobé. Jednak cenou, ako aj tým, že naň nemusíte pred každou cestou myslieť.

Krátkodobé cestované poistenie

Individuálne alebo skupinové cestovné poistenie

Výber medzi individuálnym a skupinovým cestovným poistením závisí od vašich osobných preferencií, potrieb a okolností cesty.

Individuálne cestovné poistenie je vhodné pre jednotlivcov alebo rodiny, ktoré cestujú sami alebo v malej skupine. Môžete si vybrať rozsah krytia a pripoistenia, ktoré sú pre vás dôležité a vyhovujú vašim potrebám.

Naopak, skupinové cestovné poistenie je vhodné pre veľké skupiny ľudí, ktorí cestujú spoločne, ako sú organizované zájazdy, pracovné výlety alebo školské výlety. Tieto poistné produkty môžu byť cenovo výhodné, pretože poskytovatelia môžu ponúkať zľavy pre veľké skupiny.

Inšpirujte sa: Máte v rodine zanieteného cestovateľa? Potešte ho vhodným darčekom.

Pri výbere medzi týmito dvomi možnosťami by ste mali zvážiť nasledujúce faktory:

  • Počet cestujúcich, resp. veľkosť vašej skupiny.
  • Individuálne potreby každého člena skupiny.
  • Typ cesty (napríklad dovolenka, pracovný výlet, dobrovoľnícka práca atď.).
  • Požadované krytie a doplnky (napríklad zdravotné poistenie, poistenie batožiny, poistenie storna cesty atď.)
  • Finančné možnosti a pod.

Cestovné poistenie podľa veku

Vek môže hrať dôležitú úlohu pri uzatváraní cestovného poistenia. Vek môže mať významný vplyv na výšku poistného a dostupnosť poistných produktov.

Často platí, že deti a mladí ľudia do určitého veku majú nárok na špeciálne poistné tarify alebo dokonca môžu byť zahrnutí do poistenia svojich rodičov bez dodatočných nákladov. Určité zľavy a výhody môžu mať aj študenti. Naopak, po určitom veku sa môže poistné zvyšovať, pretože u seniorov môže byť riziko vzniku zdravotných problémov alebo nehôd vyššie.

Územná platnosť cestovného poistenia

Častou chybou pri uzatváraní cestovného poistenia je nesprávne zadaná destinácia. Práve to, kam cestujete, rozhoduje o územnej platnosti cestovného poistenia. Vo všeobecnosti platí, že pri online kúpe poistky by ste mali zadať cieľovú krajinu, resp. krajinu, ktorá sa vo vašom cestovateľskom pláne nachádza najďalej od Slovenska.

Väčšina online kalkulačiek cestovného poistenia dokážu územnú platnosť automaticky upraviť podľa krajiny, ktorú zadáte. Zvyčajne sa poistenie uzatvára pre oblasť “Európa” a oblasť “Svet”.

Územná platnosť “Európa” zvyčajne zahŕňa aj niektoré ďalšie štáty, ako Turecko, Alžírsko, Maroko, Tunisko, Cyprus, Egypt, Izrael, Jordánsko, Gruzínsko, Arménsko, Azerbajdžan a v európska časť Ruskej federácie.

Kde a ako uzatvoriť cestovné poistenie?

Uzatvorenie cestovného poistenia pred cestou do zahraničia je rýchle, jednoduché a pohodlné, ak viete, ako to urobiť. Tu je niekoľko možností:

Poisťovne

Väčšina poisťovní ponúka cestovné poistenie ako súčasť svojho portfólia produktov. Môžete sa priamo obrátiť na poisťovňu a zistiť, aké možnosti majú k dispozícii. Navštívte kamennú pobočku alebo využite možnosť uzatvoriť si poistku online na stránke poisťovne.

Banky

Mnohé banky tiež poskytujú cestovné poistenie ako súčasť svojich služieb. Buď ako samostatný produkt, alebo ako doplnkovú službu k bežnému účtu alebo kreditnej karte.

Online a mobilné aplikácie

Väčšina poskytovateľov umožňuje uzavrieť poistenie online cez ich webové stránky alebo cez mobilnú aplikáciu. Môžete to urobiť pohodlne z domu alebo cez mobilný telefón.

Porovnávače poistenia

Porovnávače poistenia sú online nástroje, ktoré efektívne porovnávajú rôzne poistné produkty od rôznych poskytovateľov na jednom mieste. Takto rýchlo zistíte nielen cenu, ale aj rozsah poistenia a ďalšie podmienky.

Zahraniční poskytovatelia poistenia

Ak plánujete cestu do zahraničia a máte záujem o poistenie od poskytovateľa v danej krajine, môžete sa obrátiť priamo naňho. Avšak, buďte opatrní, pretože môžete naraziť na jazykové bariéry a nevýhodné podmienky.

Najčastejšie chyby pri uzatváraní cestovného poistenia

Keď sa rozhodnete cestovať do zahraničia, najviac úsilia venujete príprave dovolenky, itineráru cesty, výbere ubytovania a aby vo vašom kufre nechýbalo potrebné oblečenie, elektronika, cestovné doplnky a pod. Medzi prvé veci, ktoré by ste však mali riešiť pri plánovaní dovolenky, je práve cestovné poistenie.

Cestovné poistenie ponúkajú mnohé slovenské poistenie, ľahko sa medzi tými ponukami môžete stratiť. Každá má inú cenu a podmienky, a preto nie je jednoduché si hneď vybrať. Aj preto záujemcovia o poistenie často skĺznu k najčastejším chybám, ktoré môžu nakoniec ovplyvniť krytie alebo nároky v prípade poistnej udalosti.

Niektoré z najčastejších chýb zahŕňajú:

  • Nesprávne vyplnené informácie: Chyby v osobných údajoch ako meno, dátum narodenia, kontaktné údaje a iné môžu viesť k problémom pri uplatňovaní poistnej udalosti.
  • Neúplné informácie o zdravotnom stave: Nedostatok informácií, alebo neúplné informácie o zdravotnom stave môžu viesť k zamietnutiu nárokov na úhradu liečebných nákladov. Ak poisťovňa za vás náklady vyplatila a neskôr zistí, že ste zatajili dôležité informácie, pravdepodobne bude od vás požadovať vrátenie poistného plnenia.
  • Nesprávny výber krytia: Najlacnejší poistný balík nemusí byť pre vás ten pravý. Dôležité je zvážiť potreby svojej cesty a zvoliť primeranú úroveň krytia.
  • Zanedbanie podmienok poistenia: Ak si neprečítate poistné podmienky, môže to viesť k nedorozumeniam v tom, čo je alebo nie je poistením kryté. Je dôležité porozumieť všetkým výnimkám a obmedzeniam vo vašej poistnej zmluve.
  • Nesprávna výška poistného krytia: Ak si vyberáte cestovné poistenie podľa ceny poistenia, môžete nakoniec získať poistku na sumu, ktorá nemusí byť dostatočná v prípade poistnej udalosti.
  • Iba základné poistenie: Pri uzatváraní cestovného poistenia sa nespoliehajte iba na základné poistenie. Zvážte tiež ďalšie pripoistenie ako storno cesty, strata batožiny alebo rizikové športy.

Výhody a nevýhody cestovného poistenia

Cestovné poistenie mnohí vnímajú ako samozrejmosť a bez neho z krajiny nevystrčia nos. Nájdu sa však aj takí, ktorí stále pochybujú. Ak aj vy máte pochybnosti, zvážte tieto výhody a nevýhody.

Výhody cestovného poistenia

  • Ochrana pred finančnými rizikami.
  • Krytie nákladov na liečbu a ošetrenie.
  • Krytie nákladov na prepravu do a zo zdravotníckeho zariadenia.
  • Pestré asistenčné služby.
  • Množstvo doplnkových pripoistení.
  • Rýchle a jednoduché vybavenie aj v pohodlí domova.
  • Výhodné a pohodlné celoročné poistenie.
  • Možnosť individuálneho aj skupinového poistenia.

Nevýhody cestovného poistenia

  • Cena poistenia.
  • Výluky v rámci jednotlivých poistných balíkov.
  • Obmedzenie krytia v čase prírodných katastrof alebo epidémie.
  • Stanovená maximálna výška poistného krytia nemusí stačiť.
  • Riešenie poistnej udalosti môže byť v niektorých prípadoch zdĺhavé.
  • Niektoré rizikové aktivity alebo práca sa vôbec nedajú pripoistiť.

Porovnanie cestovného poistenia

AXA Excellent

  • Liečebné náklady: 20 000 000 €
  • Zodpovednosť za škody: zdravie 250 000 €, majetok 125 000 €
  • Úrazové poistenie: smrť 20 000 €, trvalé následky 40 000 €
  • Poistenie batožiny: 1 500 € (max. 750€/ kus)
  • Poznámka: zahŕňa aj poistenie cestovanie lietadlom, poistenie domáceho miláčika

AXA Standard

  • Liečebné náklady: 200 000 €
  • Zodpovednosť za škody: zdravie 40 000 €, majetok 20 000 €
  • Úrazové poistenie: smrť 10 000 €, trvalé následky 20 000 €
  • Poistenie batožiny: 750 € (max. 375€/ kus)

AXA Reference

  • Liečebné náklady: 100 000 €
  • Zodpovednosť za škody: nepoistené
  • Úrazové poistenie: nepoistené
  • Poistenie batožiny: nepoistené

Union Dovolenka autom

  • Liečebné náklady: 250 000 €
  • Zodpovednosť za škody: zdravie 100 000 €, majetok 35 000 €
  • Úrazové poistenie: smrť 7 000 €, trvalé následky 14 000 €
  • Poistenie batožiny: 1 000 € (max. 350€/ kus)
  • Poznámka: navyše kryje aj opravu vozidla na mieste, odtiahnutie do servisu v prípade poruchy, havárie alebo chyby vodiča, náhradnú dopravu a pod.

Union Excelent

  • Liečebné náklady: bez limitu
  • Zodpovednosť za škody: zdravie 300 000 €, majetok 150 000 €
  • Úrazové poistenie: smrť 15 000 €, trvalé následky 25 000 €
  • Poistenie batožiny: 1 000 € (max. 350€/ kus)

Union Standard

  • Liečebné náklady: 250 000 €
  • Zodpovednosť za škody: zdravie 100 000 €, majetok 35 000 €
  • Úrazové poistenie: smrť 7 000 €, trvalé následky 14 000 €
  • Poistenie batožiny: 1 000 € (max. 350€/ kus)

UNIQA Basic

  • Liečebné náklady: 250 000 €
  • Zodpovednosť za škody: nepoistené
  • Úrazové poistenie: nepoistené
  • Poistenie batožiny: nepoistené

UNIQA Plus

  • Liečebné náklady: 250 000 €
  • Zodpovednosť za škody: zdravie 200 000 €, majetok 200 000 €
  • Úrazové poistenie: smrť 10 000 €, trvalé následky 10 000 €
  • Poistenie batožiny: 700 € osoba, 1 400 € rodina

UNIQA Komfort

  • Liečebné náklady: 250 000 €
  • Zodpovednosť za škody: zdravie 200 000 €, majetok 200 000 €
  • Úrazové poistenie: smrť 17 000 €, trvalé následky 17 000 €
  • Poistenie batožiny: 100 € osoba, 2 000 € rodina
  • Poznámka: zahŕňa storno poplatkov, prerušenie cesty, zmeškanie dopravného prostriedku

Wüstenrot W dobrom došli - Balík S

  • Liečebné náklady: 100 000 €
  • Zodpovednosť za škody: nepoistené
  • Úrazové poistenie: nepoistené
  • Poistenie batožiny: nepoistené

Wüstenrot W dobrom došli - Balík M

  • Liečebné náklady: 150 000 €
  • Zodpovednosť za škody: zdravie 100 000 €, majetok 50 000 €
  • Úrazové poistenie: smrť 5 000 €, trvalé následky 10 000 €
  • Poistenie batožiny: 800 € osoba, 1 500 € rodina (max. 200€ kus)

Wüstenrot W dobrom došli - Balík L

  • Liečebné náklady: 350 000 €
  • Zodpovednosť za škody: zdravie 250 000 €, majetok 100 000 €
  • Úrazové poistenie: smrť 15 000 €, trvalé následky 30 000 €
  • Poistenie batožiny: 1 500 € osoba, 3 000 € rodina (max. 300€ kus)
  • Poznámka: zahŕňa aj právnu pomoc, technickú pomoc, meškanie batožiny

Generali Balík XL

  • Liečebné náklady: 1 000 000 €
  • Zodpovednosť za škody: 200 000 €
  • Úrazové poistenie: smrť 5 000 €, trvalé následky 10 000 €
  • Poistenie batožiny: 1 000 € (max. 500€/ kus)
  • Poznámka: zahŕňa pátranie a záchranu v zahraničí, záchranu v horách (Slovensko)

Generali Balík L

  • Liečebné náklady:  300 000 €
  • Zodpovednosť za škody: 200 000 €
  • Úrazové poistenie: nepoistené
  • Poistenie batožiny: nepoistené
  • Poznámka: zahŕňa pátranie a záchranu v zahraničí, záchranu v horách (Slovensko)

Allianz Extra

  • Liečebné náklady: bez limitu
  • Zodpovednosť za škody: 200 000 €
  • Úrazové poistenie: smrť 10 000 €, trvalé následky 20 000 €
  • Poistenie batožiny: 1 500 €
  • Poznámka: zahŕňa právnu pomoc, stratu dokladov, zmenu cesty a predčasný návrat, technickú asistenciu, oneskorenie dodania batožiny

Allianz Extra

  • Liečebné náklady: bez limitu
  • Zodpovednosť za škody: 200 000 €
  • Úrazové poistenie: smrť 10 000 €, trvalé následky 20 000 €
  • Poistenie batožiny: 1 500 €
  • Poznámka: ahŕňa všetko, čo balík Extra + navyše záchranná činnosť záchrannej služby do výšky 16 600 €

Ako postupovať pri poistnej udalosti?

Vzniknutú poistnú udalosť na dovolenke je možné často nahlásiť aj priamo z dovolenky, či už ste v niektorom štáte Európy, alebo vás vietor zavial do vzdialenejšieho kúta Zeme.

Inšpirujte sa: Chystáte sa objavovať svet? Viete, ako pripraviť auto pred cestou na dovolenku?

Nahlásiť škodovú udalosť môžete online prostredníctvom stránky poisťovne, prípadne telefonicky alebo po návrate z dovolenky osobne v pobočke poisťovne. Ako správne nahlásiť poistnú udalosť?

1. Kontaktujte asistenčnú službu

Ak sa vám stane poistná udalosť počas dovolenky, prvým krokom je zavolať 24-hodinovú asistenčnú službu vašej poisťovne. Tá vám poskytne pomoc a odporučí najbližšie vhodné zdravotnícke zariadenie, prípadne zabezpečí lekára, ktorý príde za vami. Môže vám tiež odporučiť lekára, s ktorým má zmluvu, a zabezpečiť všetko potrebné vrátane platby za ošetrenie.

2. Zdokumentujte udalosť

Uchovajte si všetky doklady, ako sú lekárska správa, rozpis úkonov a poplatkov, predpis liekov a doklad o zaplatení (ak ste za ošetrenie platili v hotovosti). Tieto doklady budete potrebovať pri nahlasovaní udalosti poisťovni.

3. Nahlásenie online alebo telefonicky

Väčšina poisťovní ponúka možnosť nahlásiť poistnú udalosť online prostredníctvom svojej webovej stránky alebo mobilnej aplikácie. Môžete tiež zavolať na infolinku poisťovne a nahlásiť poistnú udalosť telefonicky.

4. Osobná návšteva pobočky po návrate

Po návrate z dovolenky môžete navštíviť pobočku svojej poisťovne a nahlásiť poistnú udalosť osobne. Prineste so sebou všetky doklady a dokumenty, ktoré ste získali počas riešenia udalosti na dovolenke.

5. Spolupracujte s poisťovňou pri riešení poistnej udalosti

Niektoré poistné udalosti si vyžadujú viac času na riešenie. Buďte teda otvorení spolupráci s poisťovňou. Môže vás požiadať o dodatočné vysvetlenie, prípadne doloženie chýbajúcich dokladov.

6. Sledujte priebeh a stav škodovej udalosti

Niektoré škody si vyžadujú viac času, najmä tie, keď je potrebné vyjadrenie tretej strany, ako napríklad zdravotnícke zariadenie v zahraničí, autoservis alebo polícia či svedkovia. Sledujte stav škodovej udalosti. Je to tiež najlepší spôsob, ako sa čo najskôr dozvedieť o chýbajúcich dokladoch, ktoré poisťovňa k ukončeniu škodovej udalosti ešte potrebuje.

Cestovné poistenie a Európsky preukaz zdravotného poistenia

Európsky preukaz zdravotného poistenia dnes už automatický vydáva každá z verejných zdravotných poisťovní (Všeobecná zdravotná poisťovňa, Union, Dôvera) s preukazom poistenca. Na to, aby ste ho získali, stačí byť zdravotne poistení. Táto povinnosť vám vyplýva zo zákona.

Európsky preukaz zdravotného poistenia platí vo všetkých krajinách EÚ, vo Švajčiarsku, Lichtenštajnsku, na Islande a v Nórsku. S preukazom máte nárok na neodkladnú zdravotnú starostlivosť v štátnych zariadeniach za tých istých podmienok a za rovnakú cenu ako občania danej krajiny.

Čo však európsky preukaz zdravotného poistenia nekryje, je návšteva súkromných zdravotných zariadení, ktoré sú v mnohých krajinách na vyššej úrovni ako štátne zariadenia. Cestovné poistenie oceníte aj v prípade, ak cestujete do krajiny, kde súkromné nemocnice a ambulancie výrazne prevládajú.

Európsky preukaz zdravotného poistenia takisto automaticky neznamená bezplatnú starostlivosť. Ak domáci poistenci napríklad za ošetrenie zuba platia, zaplatíte tiež. A výdavok vám nikto nepreplatí. V niektorých krajinách EÚ zase pri zdravotnej starostlivosti účtujú spoluúčasť. Často je to aj v sume niekoľko sto eur, ktorej sa nevyhnete ani ako cudzinec.

Na rozdiel od komerčného cestovného poistenia, európsky preukaz zdravotného poistenia neponúka asistenčné služby. V prípade núdze budete musieť sami riešiť všetky problémy, vrátane jazykovej bariéry. Nevzťahuje sa ani na stratu batožiny a storno dovolenky. Nepočítajte ani s preplateným dodatočných nákladov, ako napríklad prevoz chorého či telesných pozostatkov v prípade smrti.

Preukaz by ste si mali na cesty v každom prípade zobrať, odporúčame ho však doplniť vhodným cestovným poistením.

Na záver

Keď vyrazíte na dovolenku, určite dúfate, že všetko dobre dopadne. Pripravení, zbalení, cesta naplánovaná, a predsa sa neviete zbaviť obáv, že sa niečo môže stať. A pritom stačí tak málo. Uzatvorte si cestovné poistenie, ktoré vás podrží v nepríjemných situáciách.

Vybavenie cestovného poistenia je jednoduché a rýchle a zvládnete to v pohodlí domova. Stačí zopár klikov, aby ste boli krytí v prípade nečakanej choroby, úrazu, straty batožiny, či v prípade, ak vaše deti alebo domáci miláčik spôsobí škodu na zariadení hotela. Ak sa chystáte robiť rizikové športy alebo odchádzate do zahraničia za prácou, cestovné poistenie by malo byť samozrejmosťou.

Na Slovensku pôsobí niekoľko poisťovní, ktoré ponúkajú cestovné poistenie. Nájdite si čas na krátky prieskum a zoznámte sa s podmienkami tej ktorej poisťovne. Cestovné poistenie má byť vašou finančnou ochranou, preto zvážte, čo všetko potrebujete. Potom vám už nič nestojí v ceste k vysnívanej dovolenke.

Článok sme pre vás pripravili v spolupráci s:

PoctiveSEO: Zoznámte sa so SEO a naučte sa ho využiť vo svoj prospech: Od základov po najdôležitejšie faktory

Autor: Eva Dedinská, Skúsená SEO copywriterka a autorka 9 kníh

Zdroje:
https://www.superpoistenie.sk/ceny-horskej-sluzby
https://hzs.sk/casto-kladene-otazky/
https://www.union.sk/poistenie-do-hor-kedy-sa-oplati/
https://www.uzavripzp.sk/poistenie-auta/na-dovolenku/
https://www.netfinancie.sk/cestovne-poistenie-a-jeho-krytie/
https://online.wuestenrot.sk/documents/18626324/KCP_baliky
https://www.axa-assistance.sk/cestovne-poistenie/
https://online.uniqa.sk/data/USR_113_DEFAULT/CP_169__Rozsah_krytia_KCP_PR_1_01_21_bez_cien(4).pdf
https://www.generali.sk/poistna-kalkulacka/cestovne/#/2
https://online.allianz.sk/cestovne-poistenie/#/offer

Napíšte mi, čo pre Vás môžem spraviť a ako Vám môžem pomôcť.

Mgr. Jaroslav Ilek - expertnafinancie.sk

Mgr. Jaroslav Ilek

Som zakladateľom tohto webu a regionálnym riaditeľom v spoločnosti Swiss Life Select Slovensko. Pomáham ľuďom pri zhodnocovaní a ochrane ich majetku. Som človek z praxe. Aktívne sa starám o viac ako 100 klientov. Píšem o financiách, investovaní a efektívnom využívaní finančných produktov. Vediem tím finančných poradcov, pre ktorých som mentorom, koučom a občas aj bútľavou vŕbou.

jaroslav.ilek@swisslifeselect.sk    0911 857 221