Úrazové poistenie - ako si vybrať to najlepšie?

Úrazové poistenie - ako si vybrať to najlepšie?
Nech sme akokoľvek opatrní, drobným nehodám či úrazom sa v živote niekedy nedá vyhnúť. Úrazové poistenie by preto malo byť pevnou súčasťou poistného krytia dospelého, ale aj detí. V článku sa pozrieme na aktuálnu ponuku na trhu a povieme si, ako si vybrať najlepšie úrazové poistenie. Chcem poradiť

Čo je to úrazové poistenie?

Poďme pekne od začiatku. Úrazové poistenie je poistné krytie, ktoré vám môže pomôcť v prípade úrazu či nehody.

Funguje ako taká záchranná sieť pre náklady súvisiace s nehodou a úrazom, ktoré nekryje zdravotné poistenie. Predstavte si napríklad, že ste si na dovolenke zlomili nohu. Zdravotné poistenie sa vám postará o základné ošetrenie, ale náklady na rehabilitáciu či fyzioterapiu zostávajú na vás. Úrazová poistka kryje práve tieto neočakávané náklady.

Úrazové poistenie môže kryť aj trvalé následky po úraze, ktoré vznikajú pri veľmi závažných úrazoch a spôsobujú dlhodobý alebo aj trvalý výpadok príjmu.

Na rozdiel od bežného životného poistenia, to úrazové si môžete uzatvoriť aj na kratšie obdobie. Môže to byť aj 1 rok, no úrazovú poistku si môžete uzavrieť dokonca iba na konkrétne obdobie, napríklad počas výletu alebo lyžovačky a vtedy sa uzatvára ako krátkodobé úrazové poistenie.

Ako postupovať pri výbere úrazového poistenia?

Výber vhodného úrazového poistenia netreba brať na ľahkú váhu. Rovnako ako pri iných poisteniach, i pri tom úrazovom záleží na viacerých faktoroch a najmä vašich preferenciách. Vo všeobecnosti však odporúčam postupovať takto:

1. Vyberte si poistné riziká, ktoré sú pre vás dôležité

Poisťovne majú zvyčajne zoznam viacerých rizík, ktoré si môžete v rámci úrazového poistenia pripoistiť. Vyberte si len tie, ktoré skutočne potrebujete tak, aby ste neplatili za niečo, čo v konečnom dôsledku nemáte ako využiť ani v prípade neočakávanej situácie. Menej môže byť viac. Zamerajte sa na úrazové riziká, ktoré môžu spôsobiť buď dlhodobé alebo významné výpadky príjmu z dôvodu úrazu.

2. Určite si výšku poistných súm tak, aby ste mali dostatočnú poistnú ochranu

Toto je rovnako individuálne ako výber poistných rizík. Každý má svoje špecifické potreby, náklady, životný štýl. Pri uvažovaní nad sumou by ste mali brať do úvahy i tento faktor.

3. Spoznajte ponuky viacerých poisťovní

Rozhodli ste sa vybrať si úrazové poistenie sami? Porovnajte si všetky poisťovne, aby ste našli tú, ktorej ponuka najviac vyhovuje vašim potrebám. Spolupracovať s poradcom nie je na škodu – ten pozná všetky nástrahy i možnosti a vie vám povedať, čomu sa vyhnúť a na čo si dať pozor. Samozrejmosťou je, že porovnanie urobí za vás a vďaka tomu ušetríte kopec času.

4. Vyberte si úrazové poistenie, ktoré vám najviac vyhovuje

Ak ste si na základe svojich preferencií vybrali niekoľkých favoritov, pozorne si prečítajte celú dokumentáciu či poznámky pod čiarou. Pri rozhodovaní zohľadnite výluky, ceny a rozsah krytia, prípadne bonusy a iné výhody, ktoré vám môže poisťovňa po podpísaní zmluvy poskytnúť.

Čo si môžete poistiť v úrazovom poistení?

Pozrime sa na zoznam všetkých rizík, ktoré môže úrazové poistenie zahŕňať. Pozor, nie každá poisťovňa ponúka poistenie všetkých rizík. I preto je dôležité spoznať ponuky viacerých poisťovní a vyhľadať tú poisťovňu, ktorá ponúka práve to, čo hľadáte.

Trvalé následky po úraze

Toto pripoistenie poskytuje finančnú kompenzáciu v prípade, že vám alebo vášmu blízkemu zostanú po úraze trvalé následky – zahŕňa nielen fyzické, ale aj psychické následky, ktoré ovplyvňujú schopnosť vykonávať bežné činnosti či prácu.

Plnenie môže byť buď s lineárnym alebo progresívnym plnením.

Pri lineárnom plnení je vyplácané percento z poistnej sumy rovné percentu trvalých následkov z úrazu. Napr. pri poistnej sume 100 tis EUR, trvalých následkoch 50%, je plnenie 50% z poistnej sumy, teda 50 tis EUR.

Pri progresívnom plnení je plnenie progresívne. Pri tej istej poistnej sume a tých istých trvalých následkov, by nebolo plnenie vo výške 50%, ale v niektorých poisťovniach 100%, 150%, ale aj 200% z poistnej sumy, a teda maximálne 200 tis EUR.

Smrť v dôsledku úrazu

Toto pripoistenie poskytuje finančnú kompenzáciu oprávneným osobám (najčastejšie rodinným príslušníkom) v prípade, že poistený zomrie v dôsledku úrazu. Výška kompenzácie sa odvíja od dohodnutej sumy.

Túto otázku však odporúčam riešiť komplexnejšie. Okrem poistenia smrti v dôsledku úrazu by ste nemali ani zabúdať na poistenie smrti z akéhokoľvek dôvodu. Viac o životnom poistení nájdete tu.

Denné odškodné z úrazu

Pripoistenie odškodnenia v prípade úrazu poskytuje denné dávky počas obdobia nevyhnutného liečenia úrazu.

Rovnako ako pri iných rizikách, i v tomto prípade má každá poisťovňa podmienky výplaty poistného plnenia nastavené inak. Pri výbere si pozorne prečítajte všetky podrobnosti nielen o minimálnej dĺžke liečby, po ktorej vám môže byť plnenie uhrádzané, ale aj o úrazoch, ktoré sú zahrnuté a naopak vyňaté z poistenia.

Denné odškodné za hospitalizáciu či pobyt v nemocnici

V tomto prípade je vám vyplácané poistné plnenie vtedy, ak je nutná hospitalizácia či pobyt v nemocnici. Pozor, mnohé poisťovne rozdeľujú hospitalizáciu podľa toho, či je z dôvodu zranenia alebo choroby, a od toho sa odvíjajú nielen podmienky, ale i samotné plnenie.

Konkrétne podmienky sa líšia podľa poisťovne. Napríklad zatiaľ čo pri poistení v jednej poisťovni je na výplatu poistného plnenia nutné, aby ste boli hospitalizovaný nepretržite aspoň 24 hodín, v prípade druhej poisťovne je na vyplatenie poistného plnenia nutná hospitalizácia po dobu aspoň 72 hodín.

Invalidita spôsobená úrazom

V rámci tohto pripoistenia si môžete pripoistiť invaliditu spôsobenú úrazom. Podmienkou na získanie plnenia je priznanie invalidného dôchodku sociálnou poisťovňou. Treba si dať pozor na to, že poisťovne rozdeľujú invaliditu na čiastočnú od 40% a plnú od 70%, čo je veľký rozdiel. Lepším krytím je samozrejme plnenie od 40% invalidity.

Okrem vyššie spomínaných pripoistení sa môžete stretnúť v úrazovom poistení aj s ďalšími, napr. bolestné za liečenie úrazu, zlomeniny a popáleniny, drobné úrazy, kozmetické operácie po úraze.

Aké riziká vybrať pre vaše úrazové poistenie?

Rovnako ako pri každom poistení, i pri tom úrazovom sú niektoré riziká potrebné viac a iné sú iba špásom, ktorý poistenie zbytočne predražia.

Pri výbere sa teda nezabudnite pozrieť na vaše vlastné potreby – úrazové poistenie je vždy nutné nastaviť na mieru. Pripoistenie, ktoré je pre niekoho potrebné môže byť pre vás zbytočnosťou.

Prioritou by pre vás mali byť tie situácie, ktoré spôsobujú dlhodobý výpadok príjmu, napríklad:

  • smrť úrazom,
  • poistenie invalidity z úrazu,
  • trvalé následky po úraze.

Pripoistenia ako denné odškodné, zlomeniny či za pobyt v nemocnici by mali byť tými, ktorých dôsledky viete vykryť z vlastnej rezervy. Môžete si ich aj poistiť, ale ak máte dostatočnú finančnú rezervu, tak nie sú nevyhnutnosťou.

Myslite aj na to, že úrazové poistenie samé o sebe nestačí k tomu, aby ste boli kvalitne poistený.

Téme nastavenia životného poistenia sa detailne venujem v článku: Ako na životné poistenie, aby slúžilo vám a nie iba poisťovni.

Ako si nastaviť výšku poistných súm?

Na to, aby bolo vaše úrazové poistenie kvalitné, nestačí len zvoliť tie správne poistné riziká. Rovnako dôležité je aj správne nastaviť výšku poistných súm.

Poistné sumy máte správne nastavené vtedy, keď viete, že i v prípade nepriaznivej situácie bude plnenie dostatočne vysoké na to, aby ste dokázali zabezpečiť seba, svoje deti či najbližších. Pri určovaní výšky poistných súm je potrebné zvážiť nasledujúce:

  • výšku úverov a iné finančné záväzky,
  • základné životné náklady,
  • príjem partnera a pasívne príjmy,
  • výšku úspor,
  • majetok v druhom pilieri,
  • ďalší majetok (nehnuteľnosti, cenné papiere),
  • osoby závislé na vašom príjme,
  • individuálne potreby.

Poistné sumy v úrazovom poistení by mali byť vždy prispôsobené vašej aktuálnej životnej situácii, aby ste mali dostatočnú poistnú ochranu. Takto budete platiť len za to, čo skutočne potrebujete.

Ktoré poisťovne ponúkajú najlepšie úrazové poistenie?

Na Slovensku je veľa inštitúcií, ktoré vo svojom portfóliu ponúkajú aj úrazové poistenie. Sú to:

  • Allianz - Slovenská poisťovňa, a.s. (ponúka úrazové poistenie v rámci rizikového životného poistenia)
  • Colonnade Insurance S.A.
  • ČSOB Poisťovňa, a.s.
  • Generali Poisťovňa, a.s. (ponúka úrazové poistenie v rámci RŽP)
  • NN Životná poisťovňa, a.s. (úrazové poistenie tu taktiež nájdete iba v rámci RŽP)
  • KOMUNÁLNA poisťovňa, a.s. Vienna Insurance Group
  • KOOPERATIVA poisťovňa, a.s. Vienna Insurance Group
  • MetLife Europe d.a.c.
  • Union poisťovňa, a.s.
  • UNIQA pojišťovna, a.s. (bývalá AXA životní pojišťovna a.s.)
  • WÜSTENROT poisťovňa, a.s. (úrazové poistenie iba v rámci RŽP)
  • Youplus Insurance International AG, pobočka poisťovne z iného členského štátu (úrazové poistenie v rámci RŽP)
  • Úrazové poistenie od Tatra banky (marketingovo je to ich produkt a reálne im to zabezpečuje Uniqa)
  • Sociálna poisťovňa (síce to nie je komerčná poisťovňa, ale zabezpečuje aj úrazové poistenie pre tých ľudí, ktorí si platia odvody do SP)

Ktoré úrazové poistenie je najlepšie?

Ak hľadáte to „najlepšie úrazové poistenie“ na trhu, zrejme nepochodíte. Prečo? Neexistuje dobré alebo zlé poistenie, ale poistenie, ktoré najviac vyhovuje vašim aktuálnym potrebám.

Ako som spomenul vyššie, vždy záleží na vašich vlastných preferenciách a podmienkach. To najlepšie úrazové poistenie pre vaše potreby je vždy kombináciou kvalitného produktu a poistenia nastaveného na mieru.

Úrazové poistenie vs. rizikové životné poistenie

A ešte keď sa bavíme výbere najlepšieho úrazového poistenia, tak je tu jedna vec, o ktorej som presvedčený.

Úrazové poistenie samé o sebe nedokáže zabezpečiť kvalitné krytie. Neviete v ňom poistiť kritické ochorenia, PN z choroby, hospitalizáciu z choroby, úmrtie z choroby, invaliditu z choroby a kopec ďalších situácií, ktoré nevznikajú úrazom.

A práve preto pre väčšinu ľudí je najlepšou voľbou byť poistený v rizikovom životnom poistení, kde môžete mať poistené nielen riziká spojené s úrazmi, ale všetko, čo sa do životného poistenia dá zahrnúť.

S kým sa môžete radiť pri výbere úrazového poistenia?

Mnohí sa rozhodnú urobiť si výber poistení sami. Po tom, čo však zistia, ako neľahké je vyznať sa vo všetkých podmienkach a prechádzať zmluvy jednu za druhou, často sa obrátia na odborníka.

  • Finančný poradca – tu je najmenšia pravdepodobnosť, že niekoho takého stretnete. Mám na mysli finančného poradcu tak, ako ho definuje zákon. Podľa registra NBS na trhu je v pozícií poradcu v oblasti poistenia len jedna právnická osoba (stav k 27.7.2024) a nie je isté, či sa vôbec venuje úrazovému poisteniu.
  • Viazaný finančný agent – tých je na trhu viac ako 4.800. VFA môže sprostredkovať úrazové poistenie len od 1 poisťovne. Ak si chcete spraviť prehľad, tak ich musíte osloviť viac a s viacerými sa aj stretnúť.
  • Podriadený finančný agent – táto skupina vedie. Je ich takmer 16.000. Jeden agent vám môže uzatvoriť úrazové poistenie od akejkoľvek poisťovne, s ktorou má ich firma zmluvu. Pokojne môžete získať od 1 poradcu ponuky na úrazové poistenie od viac ako 10 poisťovní. Čo je najpodstatnejšie? Vybrať si toho správneho agenta/sprostredkovateľa.

Ani ten najkvalitnejší produkt však pre vás nemusí mať hodnotu, ak nie je dobre nastavený. Individuálne nastavenie je kľúčové.

Aj dobre nastavené menej kvalitné úrazové poistenie môže mať pre vás väčšiu hodnotu, než najlepšie úrazové poistenie na trhu, ktoré nezohľadňuje vaše individuálne potreby.

Kedy vás poisťovňa nemusí prijať do poistenia?

Úrazové poistenie je často ohraničené viacerými faktormi, ktoré treba poznať ešte pred podpisom zmluvy.

Prvým a najznámejším je maximálny vek poisteného pri vstupe do poistenia a vek, do ktorého vás poisťovňa môže poistiť. Presný vek záleží od poisťovne. Majú to nastavené rôzne.

Ďalším podstatným faktorom je aktuálny zdravotný stav a tiež jeho história. Pri uzatváraní úrazového poistenia poisťovni uvádzate svoj zdravotný stav a údaje o minulosti. Vypisuje sa to v zdravotnom dotazníku.

Podľa toho, čo tam uvediete, si poisťovňa môže dožiadať ďalšie dokumenty, ako sú výpisy zo zdravotnej dokumentácie alebo lekárske správy.

Po posúdení zdravotného stavu vám poisťovňa môže dať výluky na niektoré riziká alebo dokonca vás ani nemusí prijať do úrazového poistenia.

V prípade, že vás poisťovňa odmietne poistiť alebo vám dá neakceptovateľné výluky, máte na výber dve možnosti:

  • Môžete požiadať poisťovňu o prehodnotenie – Svoju žiadosť musíte rozumne argumentovať.
  • O úrazové poistenie požiadate v inej poisťovni – To, či vám poisťovňa poistenie poskytne záleží na jej podmienkach. Absolútne nikdy však neodporúčam zdravotný stav zatajovať. Porušíte tým podmienky zmluvy a poisťovňa môže úplne odmietnuť vyplatenie poistného plnenia.

Prečo je poistné plnenie dôležitejšie ako poistné sumy?

Pri poistnom plnení ešte zostaneme. Nie je totiž dôležité to, na akú sumu sa poistíte, ale to, koľko vám v prípade úrazu vyplatia. Medzi poistnou sumou a poistným plnením je veľký rozdiel.

Poistná suma je suma, na ktorú máte poistené to-ktoré riziko. Poistné plnenie je suma, ktorú pri úraze naozaj dostanete.

Mnohí si myslia, že tieto dve sumy sú rovnaké, no nemusí to tak byť. Uvediem príklady na trvalých následkoch po úraze.

Trvalé následky po úraze s lineárnym plnením

Percento z poistnej sumy, ktoré vám vyplatia, je to isté, ako percento trvalej invalidity. Ak by ste teda boli poistení na 50 000 EUR a vaše percento trvalej invalidity by bolo 50 %, poistné plnenie bude 25 000 EUR.

Trvalé následky po úraze s progresívnym plnením

V tomto prípade funguje výpočet úplne inak. Ak by sme rátali s podobnými číslami, 50 000 EUR poistná suma a trvalá invalidita na 50 %, poistné plnenie môže byť v rozmedzí 50 000 – 100 000 EUR podľa poisťovne. Niektoré pri 50% invalidite vyplácajú 200% a viac z poistnej sumy.

Na obrázku nižšie si môžete pozrieť, aké veľké rozdiely môžu byť pri plnení trvalých následkov po úraze medzi rôznymi poisťovňami.

Trvalé následky po úraze s progresívnym plnením

Je naozaj nevyhnutné mať poistené všetko?

Som zástancom tvrdenia, že úrazové poistenie by malo pokrývať len to, čo je skutočne nevyhnutné.

A čo je to „skutočne nevyhnutné“? Povedať to, ktoré riziká by ste si za každých okolností mali pridať do poistenia a ktorým sa vždy vyhnúť jednoducho nejde povedať bez analýzy vašej konkrétnej situácie.

Niektoré riziká však odporúčam poistiť takmer každému. Sú to tie, ktorých následky sú dlhodobé alebo trvalé – pri úrazovom poistení to je úmrtie spôsobené úrazom, invalidita spôsobená úrazom či trvalé následky po úraze.

A zároveň tvrdím aj to, že úrazové poistenie nepovažujem za dostačujúce. Mnohé riziká, ako je smrť akákoľvek, invalidita z choroby alebo kritické ochorenie si neviete poistiť cez úrazové poistenie. Preto vždy odporúčam ľuďom, aby sa poistili cez rizikové životné poistenie.

Ak ide o krátkodobé výpadky príjmu, tie by mala byť rodina schopná pokryť z vlastnej rezervy. Preto pripoistenie ako denné odškodné, čas nevyhnutného liečenia úrazu alebo drobné zlomeniny, či iné úrazu nepovažujem za nevyhnutnosť, ak máte dostatočné finančné rezervy.

Od čoho sa odvíja cena za úrazové poistenie?

Cena úrazového poistenia nie je vždy rovnaká. Okrem samotných ponúk poisťovní, balíčkov a cenníkov, ktoré majú nastavené, záleží cena poistenia aj od mnohých iných premenných. Medzi nimi:

  • konkrétnych rizík, ktoré ste si v rámci úrazového poistenia vybrali,
  • výšky poistných súm (na koľko ste si konkrétne riziko poistili),
  • vášho aktuálneho zdravotného stavu,
  • pracovnej pozície,
  • športov a koníčkov, ktorým sa venujete,
  • BMI.

Aj výber spôsobu poistného plnenia môže výrazne ovplyvniť výšku poistného. Týka sa napríklad lineárneho a progresívneho plnenia. A keďže v prípade progresívneho plnenia môže byť vyplatená suma výrazne vyššia, je vyššie aj poistné.

Prečítajte si čo všetko ovplyvňuje cenu vášho poistenia.

V akých produktoch sa môžete úrazovo poistiť?

Úrazové poistenie ako samostatný produkt sa používa omnoho menej ako iné tipy životných poistení. Dôvodom sú obmedzenia v rozsahu krytia.

Väčšina poisťovní ponúka riziká spojené s úrazom ako pripoistenia v rámci rizikového životného poistenia. Momentálne to tak má napríklad Allianz, Generali, NN a Youplus, ktoré samostatné úrazové poistenie neponúkajú.

V rizikovom životnom poistení si môžete poistiť všetko, nie iba úrazové pripoistenia a môžete si vyskladať poistenie podľa potreby.

Viete, čo je rizikové životné poistenie a v akých prípadoch sa oplatí?

Úrazové poistenie sa však netýka iba rizikového životného poistenia. Podobné pripoistenia nájdeme aj v kapitálovom či investičnom životnom poistení. Tie však so sebou prinášajú rôzne obmedzenia, preto ich odporúčam iba v špecifických prípadoch.

Pripoistenia úrazov môžeme nájsť aj v rámci PZP, havarijného poistenia alebo aj cestovného poistenia. Tie ale zvyčajne neponúkajú veľa možností, rovnako ani podmienky nie sú vždy najvýhodnejšie. Takéto poistenia nikdy nenahradia kvalitne nastavené úrazové poistenie.

Aké produkty pre úrazové poistenie nájdete na trhu?

Nižšie nájdete základný prehľad produktov pre úrazové poistenie. Nie je tu priestor na detaily v takom rozsahu, aby som to mohol nazvať ako recenzie pre úrazové poistenie. Možno niekedy inokedy.

Toto je prehľad poistení aktuálne odstupných na trhu.

Allianz úrazové poistenie

Úrazové poistenie od Allianz nenájdete ako samostatný produkt, ale ako súčasť rizikového životného poistenia pod názvom Šťastný život.

Ponúka všetky bežné pripoistenia ako poistenie invalidity následkom úrazu, odškodné pri pobyte v nemocnici po úraze či poistenie trvalých následkov po úraze, a to s progresívnym plnením i bez progresie.

Výhodou je, že poistenie možno uzavrieť pre celú rodinu vrátane detí. Takéto poistenia sú zvyčajne cenovo prijateľnejšou alternatívou pre rodinný rozpočet.

Viac o úrazovom poistení v Allianz si môžete pozrieť TU.

Collonade úrazové poistenie

Collonade poskytuje dva druhy úrazového poistenia – Poistenie Omnia a Poistenie pri úraze osôb prepravovaných vozidlom.

Poistenie Omnia možno uzatvoriť pre jednotlivcov i rodiny. Minimálny vek poisteného je 6 mesiacov, maximálny 80 rokov. V Omnia nájdete možnosť poistiť si nielen závažné úrazy, ale ak to potrebujete, tak i drobné úrazy. Vyhovovať môže napríklad i tým, ktorí často a radi cestujú. Poistenie Omnia má celosvetovú platnosť, takže zahŕňa aj úrazy spôsobené v zahraničí.

Druhým typom je úrazové poistenie týkajúce sa úrazu spôsobeného pri jazde vozidlom, a to do výšky 70 000 EUR. V prípade poistného plnenia Collonade neskúma, kto nehodu zapríčinil. Pozor, toto poistenie je platné iba pri úraze uskutočnenom v rámci Európy.

Viac o úrazovom poistení v Collonade si môžete pozrieť TU.

ČSOB úrazové poistenie

Krátkodobé úrazové poistenie Spirit od ČSOB môže vyhovovať rekreačným športovcom alebo tým, ktorí hľadajú poistenie na výlety či turistiku.

Poistka ponúka dva rôzne balíky – balík pre dieťa a balík pre dospelých, a to buď optimálny alebo prémiový. V oboch variantoch poistenia pre dospelých nájdete poistenie v prípade smrti spôsobenej úrazom, a to s poistnou sumou 10 000 EUR. Na rovnakú sumu je nastavené aj pripoistenie trvalých následkov úrazu. Rozdielom medzi optimálnym a prémiovým balíkom sú hospitalizácia následkom úrazu a denné odškodné za úraz, ktoré sa v optimálnom balíku nenachádzajú.

Viac o úrazovom poistení v ČSOB si môžete pozrieť TU.

Generali úrazové poistenie

Poisťovňa Generali neponúka úrazovú poistku samostatne, ale iba v rámci životného poistenia La Vita. To je rozdelené na dve kategórie – poistku so základným a komplexným krytím.

Prvým rozdielom medzi nimi je suma poistného krytia; v základnom poistení je maximálna suma oveľa menšia. Druhým rozdielom je počet poistených – zatiaľ čo v základnom krytí je možné poistiť iba jednotlivca, komplexné krytie ponúka možnosť krytia pre celú rodinu.

Rozdiely nájdeme aj v ponuke krytí. V rámci základného krytia nenájdete možnosť pripoistenia trvalého poškodenia končatín či zmyslov z dôvodu úrazu, bolestné pri hospitalizácii z dôvodu úrazu s progresívnym plnením ani dennú dávku pri vážnych úrazoch alebo pri zlomeninách.

Viac o úrazovom poistení v Generali si môžete pozrieť TU.

Úrazové poistenie od NN

Poisťovňa NN neponúka úrazové poistenie ako samostatný produkt, nájdete ho iba v rámci rizikového životného poistenia NN Partner. V NN môžete na jednu zmluvu poistiť maximálne 7 osôb a to do veku 80 rokov.

V poistení nájdete hneď niekoľko pripoistení pre prípady krátkodobého aj dlhodobého výpadku príjmu, medzi nimi pripoistenie trvalých následkov po úraze, doby nevyhnutnej na liečbu po úraze alebo rozšírenie o operáciu z dôvodu úrazu. Samozrejmosťou je aj možnosť pripoistiť stratu života následkom úrazu.

Viac o úrazovom poistení v NN si môžete pozrieť TU.

Úrazové poistenie od Komunálnej poisťovne

Úrazové poistenie ponúka aj Komunálna poisťovňa, a to ako samostatný produkt, v ktorom si môžete vybrať iba tie riziká, ktoré vám vyhovujú najviac.

Nájdete medzi nimi všetky základné riziká ako poistenie trvalých následkov úrazu, smrť následkom úrazu či hospitalizácia následkom úrazu, no Komunálna poisťovňa ponúka aj pripoistenia zlomeniny kostí či napríklad času nevyhnutného na liečenie úrazu.

Komunálna poisťovňa ponúka aj tri balíčky, ktoré majú už pripoistenia i poistné sumy vopred určené. Ich ceny sa pohybujú v rozmedzí od 36,10 EUR do 136,80 EUR ročne.

Viac o úrazovom poistení v Komunálnej poisťovni si môžete pozrieť TU.

Kooperativa úrazové poistenie

Kooperativa ponúka jeden typ úrazového poistenia, ku ktorému si môžete pridať pripoistenia podľa svojich požiadaviek. Základné úrazové poistenie zahŕňa poistenie úrazu, krytia ako smrť následkom úrazu či poistenie trvalých následkov je nutné pripoistiť si v rámci rozšírenia.

Okrem spomínaných Kooperativa poskytuje možnosť krytia rozšíreného o odškodné za pobyt v nemocnici, čas nevyhnutný na liečenie úrazu či krytie plnej invalidity následkom úrazu.

Viac o úrazovom poistení v Kooperative si môžete pozrieť TU.

MetLife úrazové poistenie

Metlife ponúka 5 rôznych produktov poistenia úrazu a choroby.

Easy Risk je základným úrazovým produktom MetLife. Ponúka celý rad pripoistení pre deti a dospelých, ktoré si môžete nakombinovať tak, ako potrebujete.

Ďalšie produkty sú vždy zamerané na konkrétne riziká. Pozrime sa na ne.

Poistenie MetLife Ochranca slúži ako finančná ochrana v prípade hospitalizácie z dôvodu úrazu. Ponúka dva varianty, jeden s výplatou denného odškodného 50 EUR, druhý s výplatou 70 EUR. Nechýba medzi nimi smrť následkom úrazu, bolestné za liečenie úrazu či zlomeniny.

V rámci poistenia Bonus sa môžete poistiť v prípade smrti následkom úrazu. Ponúka 3 varianty za cenu od 5 do 15 EUR/mesiac. Rozdiel medzi nimi je vo výške poistného plnenia i v tom, či obsahujú aj poistenie trvalých následkov úrazu.

Poistenie Hospital obsahuje 4 varianty – Silver, Silver Plus, Gold a Gold Plus. Všetky kryjú hospitalizáciu v prípade úrazu vrátane poistenia straty života po úraze. Rozdielom medzi nimi je poistná suma.

Poistenie Barlička má dve alternatívy – variant Základ a variant Extra. Zahŕňa poistenia zlomením a popálenín, kde je znova rozdielom práve výška poistného plnenia.

Viac o úrazovom poistení v MetLife si môžete pozrieť TU.

Union úrazové poistenie

V portfóliu poisťovne Union nájdete dlhodobé úrazové poistenie. Rovnako ako v Metlife, aj v Union si môžete buď vyskladať úrazové poistenie na mieru alebo si vybrať z niekoľkých balíčkov. Pozor, Union poskytuje možnosť na jednu zmluvu poistiť 1 dospelú osobu a maximálne 3 deti.

Ponúkané balíky pre dospelých sú 3 – Istota Minimum, Istota Štandard a Istota Optimum. Každé z poistení obsahuje poistenie rizika smrti v dôsledku úrazu, poistenie trvalých následkov s progresívnym plnením, čas na nevyhnutné liečenie úrazu a denné odškodné. Rozdiel medzi nimi je najmä v sume krytia. Balíky pre deti sú dva – Junior Minimum a Junior Optimum, s veľmi podobným rozsahom rizík.

Viac o úrazovom poistení v Union si môžete pozrieť TU.

UNIQA úrazové poistenie

Úrazové poistenie nájdeme aj v portfóliu Uniqa. Vybrať si môžete nielen medzi individuálnym a rodinným úrazovým poistením, ale napríklad aj skupinovým poistením (vhodným napríklad pre partiu na lyžovačku či výlety). V Uniqa nenájdeme predpripravené balíčky, riziká si možno zvoliť podľa vlastných potrieb.

Okrem bežných rizík typu trvalé následky úrazu, smrť úrazom či čas nevyhnutného liečenia, je možné vybrať si napríklad aj úrazové náklady, kozmetické operácie po úraze či ošetrovateľskú službu U-Plus servis. To, či sú tieto riziká pre vás relevantné alebo nie však už záleží na vašich potrebách.

Viac o úrazovom poistení v Uniqa si môžete pozrieť TU.

Wüstenrot úrazové poistenie

Ponuku rodinného úrazového poistenia nájdete aj vo Wüstenrot, a to v rámci rizikového životného poistenia pod názov W dobrom život.

Poisťovňa má k dispozícii iba jeden balík. Ten okrem iného, obsahuje základné pripoistenia súvisiace s úrazom – smrť, smrť v dôsledku dopravnej nehody, trvalé následky, ale aj dennú dávku nevyhnutného liečenia úrazu, dennú dávku za hospitalizáciu a nevyhnutnú opateru.

Viac o úrazovom poistení vo Wüstenrot si môžete pozrieť TU.

Úrazové poistenie od Youplus

V ponuke poisťovne Youplus nájdeme iba jeden produkt, a to rizikové životné poistenie 4U.

Na výber máte zo 47 rôznych rizík, medzi ktorými sú aj riziká súvisiace s úrazmi, napríklad smrť dôsledkom úrazu, pripoistenie trvalých následkov či invalidity dôsledkom úrazu, pripoistenie liečby úrazu a iné.
Toto poistenie je však možné uzatvoriť iba v spolupráci s finančnými poradcami, resp. finančnými agentmi, ktorých zoznam nájdete priamo na webe poisťovne.

Viac o úrazovom poistení v Youplus si môžete pozrieť TU.

Tatra banka úrazové poistenie

Úrazové poistenie nie je výhradou poisťovní – jedno také môžete získať i v Tatra banke a to napriek tomu, že poistenie zabezpečuje Uniqa. Možno ho uzatvoriť iba pre jednu osobu, no funguje aj ako rodinné úrazové poistenie. Na jednu zmluvu môžete okrem seba pridať aj partnera/partnerku a deti.

Tatra banka ponúka dva balíčky úrazového poistenia – Basic a Premium. V oboch balíkoch nájdete rovnaké pripoistenia, a to pripoistenie trvalých následkov, drobných úrazov, invalidity a smrti úrazom.

Viac o úrazovom poistení v Tatra banke si môžete pozrieť TU.

Sociálna poisťovňa

V neposlednom rade je na zozname aj Sociálna poisťovňa. Týka sa každého, kto si platí odvody do sociálnej poisťovne. Sociálna poisťovňa neponúka komerčný produkt, je povinným poistením, kde je poistné súčasťou odvodov, ktoré platí zamestnávateľ alebo živnostník sám za seba.

Spomínam ju aj preto, lebo pri výpočte výšky potrebného krytia, dáva zmysel zohľadniť aj dávky, ktoré pri úrazoch môžete dostať zo sociálnej poisťovne.

Viac o úrazovom poistení v Sociálnej poisťovni si môžete pozrieť TU.

Úrazové poistenie detí

Úrazové poistenie je možné zaobstarať nielen pre dospelých; v ponuke väčšiny poisťovní nájdeme i možnosť poistiť deti. Pri získavaní úrazového poistenia pre deti máte 2 možnosti.

Prvou je zahrnúť dieťa do úrazového poistenia rodiča/v rámci rizikového životného poistenia rodiča ako ďalšiu poistenú osobu. Tento prístup je často jednoduchší a môže byť cenovo výhodný, keďže umožňuje kombinovať poistné krytie pre celú rodinu v jednom poistnom balíku. Niektoré poisťovne ponúkajú aj bonusy (určité pripoistenia bezplatne) alebo skupinové zľavy.

Prečítajte si aj: Oplatí sa životné poistenie pre deti? Porovnali sme všetky poistky dostupné v roku 2024!

Druhou možnosťou je využiť úrazové poistenie detí. Detské úrazové poistenie je navrhnuté špeciálne pre potreby detí a môže ponúkať širšie spektrum krytia, vrátane výhod pri hospitalizácii, dlhodobej liečbe či rekonvalescencii po úraze.

Chcete sa vyznať v životnom poistení?




Porovnanie úrazového poistenia

Už vyššie pri jednotlivých poisťovniach som spomenul, že mnoho z ponúk nie je možné dohľadať na internete. Zvyčajne je nutná komunikácia s poisťovňou e-mailom, alebo dokonca návšteva pobočky. Ku komplexným informáciám o poistke sa tak dostanete o niečo ťažšie.

Aj preto pri výbere kvalitného úrazového poistenia odporúčam využiť skúsenosti odborníka, ktorý dokáže poskytnúť objektívne porovnanie aktuálnych ponúk. Pomôže vám nielen s výberom najvhodnejšieho poistenia, ale aj s jeho nastavením presne podľa vašich potrieb a životnej situácie.

Riešenie úrazového poistenia online môže byť pohodlné a rýchle, no nesie so sebou určité riziká. Kalkulačka úrazového poistenia síce umožňuje vypočítať orientačné ceny a porovnať základné parametre rôznych poistení, ale neposkytne vám odborné rady ani nepomôže s detailným nastavením poistenia. A tak sa aj napriek snahe môže stať, že si vyberiete produkt, ktorý nebude plne vyhovovať vašim potrebám.

Po konzultácií s odborníkom na poistenie máte väčšiu šancu, že vaše úrazové poistenie bude nastavené optimálne a že v prípade potreby budete mať k dispozícii podporu pri riešení poistných udalostí.

Preto je pri výbere úrazového poistenia vhodné obrátiť sa na skúseného poradcu, ktorý vám pomôže porovnať ponuky rôznych poisťovní a nastaviť poistenie tak, aby ste získali maximálnu ochranu za čo najvýhodnejšiu cenu. Budete si tak istí, že vaše úrazové poistenie bude vyhovujúce a kvalitné.

Nech si už riešite úrazové poistenie akokoľvek, či priamo v poisťovni, online alebo cez poradcu, tak myslite na to, že samotné úrazové poistenie nestačí.

Odporúčam riešiť poistenie komplexne a zahrnúť tam aj také riziká, ktoré sa netýkajú úrazu, ale aj chorôb. Tie sú podľa štatistík omnoho častejšie ako úrazy a preto ideálnou voľbou je uzatvoriť si plnohodnotné rizikové životné poistenie.

Zaujíma Vás ako si môžete kvalitne nastaviť životné poistenie a platiť za neho čo najmenej? Ak chcete využiť konzultáciu, tak vyplňte formulár pod článkom alebo mi priamo zavolajte.

Chcete poradiť s poistením?
NAPÍŠTE MI.

Mgr. Jaroslav Ilek - expertnafinancie.sk

Mgr. Jaroslav Ilek

Som zakladateľom tohto webu a regionálnym riaditeľom v spoločnosti Swiss Life Select Slovensko. Pomáham ľuďom pri zhodnocovaní a ochrane ich majetku. Som človek z praxe. Aktívne sa starám o viac ako 100 klientov. Píšem o financiách, investovaní a efektívnom využívaní finančných produktov. Vediem tím finančných poradcov, pre ktorých som mentorom, koučom a občas aj bútľavou vŕbou.

jaroslav.ilek@swisslifeselect.sk    0911 857 221